Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / “Muhammed: Poslanik za naše vrijeme”
poslanik za nase vvrijeme

“Muhammed: Poslanik za naše vrijeme”

Drugo izdanje knjige “Muhammed: Poslanik za naše vrijeme” ugledne britanske autorice Karen Armstrong, izašlo je u izdanju IK Buybook, a u prevodu Mirnesa Kovača, novinara i publiciste. Kako navodi prevodilac Kovač, riječ je o vrlo vrijednom djelu i o najčitanijoj knjizi iz oblasti islamistike poslije prevoda Kur’ana na engleskom jeziku, globalno. Danas u svijetu, u svim većim gradovima u trgovinskim centrima i na aerodromima, gotovo ne možete naći knjižaru koja ne posjeduje ovu knjigu.

Autorica knjige Karen Armstrong jedna je od najeminentnijih i najboljih autorica iz oblasti religijskih tema u svijetu. Armstrongova je svojom knjigom na jedan najljepši način ljudima u svijetu, a posebno onima na Zapadu približila život poslanika Muhammeda.

S krajnjim ciljem da, prije svega nemuslimanima, na osnovama humanističkog, kritičkog i izrazito racionaliziranog diskursa, pokuša objasniti i približiti ličnost Poslanika Muhammeda, njegovo vrijeme i događaje koji su promijenili kurs historije i čovječanstva. Kroz poređenje sa drugim poslanicima i misticima, ona razmatra Muhammedove duhovne ideje i koristi činjenice iz njegovog života, iz kojeg muslimani stoljećima crpe inspiracije i lekcije, da bi načela islama učinila jasnijim i pristupačnijim čitateljima svih vjerskih opredjeljenja.

Prvo izdanje ove knjige pojavilo se 2008. godine i već nekoliko godina u našim knjižarama, iako je postojao veliki interes, nije se mogao naći nijedan primjerak jedne, po ocjeni relevantnih teologa, od najljepše napisanih biografija o Poslaniku islama na Zapadu.

Zanimljiva je životna priča autorice ove knjige. Njena životna priča ispričana je na vrhunski način u knjizi “Spiralne stepenice”, također u izdanju Buybooka, u kojoj govori o svom ličnom iskustvu potrage za Bogom. Naime, Armstrongova je u svojoj sedamnaestoj godini stupila kao iskušenica u katolički samostan da bi ga nakon sedam godina redovničkgo života i, kako sama kaže “bezuspješne” potrage za prosvjetljenjem napustila. Od 1982. godine isključivo se bavi pisanjem. Preko dvadeset izvanrednih naslova stoji u blistavom opusu ove autorice što je opravdano stavlja u sami vrh autora koji pišu o religiji i religioznosti. Napisala je opsežna analitičko-komparativna djela o judaizmu, kršćanstvu, islamu, budizmu i drugim istočnjačkim religijskim tradicijama. Armstrongova je autorica bestellera “Historija Boga”, zatim “Bitka za Boga”, te u skorije vrijeme “U prilog Bogu”.

Iako je napisana za zapadno, prvenstveno nemuslimansko čitateljstvo, s ciljem da približi ličnost Poslanika Islama Zapadnom umu u teškom vremenu naglašene zloupotrebe religije i religijskog, Armstrongova i muslimanima donosi jedan novi ugao gledanja i otvara oči o onim dimenzijama i vrednotama ličnosti Poslanika Muhammeda koje oni sami nekada nisu u mogućnosti sagledati.

Nijedan pogled na moderni svijet ne može biti potpun bez razumijevanja islama. Da bi shvatili islam, moramo razumijeti Muhammeda – kao poslanika i čovjeka. O Muhammedu je više poznato nego o životu osnivača ijedne druge glavne vjerske tradicije, ali je ipak priča o njemu i njegovom životu često pogrešno shvaćena, čak se i namjerno iskrivljava.

Toplo preporučujemo ovu knjigu koja je okarakterisana kao jedna od najljepše napisanih biografija o Poslaniku islama na Zapadu.

Da li ste čitali?

Istanbulska lala

Zanosni vodič kroz Istanbul i opojna priča o ljubavi Istanbul je više od grada, on …