Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / “Ljubav u Kur’anu”
ljubav-u-kuranu-korica

“Ljubav u Kur’anu”

Gazi bin Muhammad bin Talal: “Ljubav u Kur’anu”,

“El-Kalem”, Sarajevo, 2012.

(Prijevod s arapskog Ajša Hadžimešić-Hafizović)

Studija “Ljubav u Kur’anu” jordanskog princa i profesora islamske filozofije Gazija bin Muhammada bin Talala (1966.) je knjiga koju bi trebala da ima svaka muslimanska, i ne samo muslimanska obitelj. Radi se o djelu svjetski priznatog djelatnika na polju islamske kulture, visokog obrazovanja i međureligijskog dijaloga, sa dva doktorata, jednog sa Cambridga i drugog sa Al-Azhara, koji je, uz to, 2009. godine nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Navedena knjiga je upravo njegova doktorska disertacija koju je odbranio na Al-Azharu. Brojni istaknuti pojedinci iz svih oblasti vjerskog i kulturnog života, teolozi, filozofi, šejhovi, profesori, književnici, muftije, kardinali i drugi su se pohvalno izrazili o navedenom djelu, iskazujući iskreno divljenje i uvažavanje. Rado bismo tekst ove knjige okarakterizirali esejističkim, jer objedinjuje podjednako znanost i duhovni doživljaj, vrhunskim ostvarenjem na polju učenosti i inspiracije. Uz često citiranje Kur’ana, poklanja punu pažnju i najmanjim nijansama ove teme, govori o samoj suštini ljudskog bića i ukazuje na ono što bi svijet trebao razumijevati dok čita Kur’an. Mnogi velikani islamske duhovnosti, teolozi, sufije, filozofi, pjesnici su se na svoj osobit način doticali ove teme ljubavi, kao recimo što su činili Ibn Sina, El-Gazzali, Ibn Arebi, Ibn Hazm (“Golubičina ogrlica”), Rumi, Hafiz i brojni drugi, ali, u svakom slučaju, i ovo djelo našeg savremenika plijeni svojom originalnošću i osobitošću, izvanrednim kvalitetima, posebnim metodološkim putem obrade teme ljubavi u Kur’anu.

Zaista, izdavač i prevodilac Ajša Hadžimešić-Hafizović, dugogodišnji novinar i član redakcije “Preporoda”, koja je ostvarila maestralan prijevod, ulažući veliki trud, napor i znanje, zaslužuje sve čestitke i pohvale što je jedno ovako vrijedno djelo postalo dostupno i našoj najširoj čitalačkoj javnosti.
Bin Talal prvo daje definiciju ljubavi na osnovu dva ajeta, iz sure An-Nisa/129, i iz sure Al-Ahzab/52, da je ljubav – Naklonost prema ljepoti do koje se dolazi nakon zadivljenosti! Naravno, uz uvid kako su definirali i govorili o ljubavi i drugi koje smo spomenuli, kao recimo Imam El-Gazzali. Slijedi pet dijelova studije: Božanska ljubav, Poslanik Allahove ljubavi, Ljubav ljudi, Ljubav i Objekat ljubavi (Voljeni): ljepota, susret s Milostivim i Njegova naklonost. Na kraju knjige imamo Zaključak, Sinopis, Endnote i Bibliografiju, kao i na početku Uvod, mišljenja istaknutih mislilaca o knjizi u smislu predgovora. Tu su i Tajne ljubavi u kratkom refleksivnom tekstu. Uzvišeni je Lijep i voli ljepotu. Njegova ljubav je pravi poklon postojanja i bezbroj drugih blagodati (uključujući i ljepote raznih vrsta) svemu stvorenom, isto i ljubav ljepote kao takve.

Takođe, ljubav nije samo jedno od djela Allaha Uzvišenog, nego i jedno od Njegovih Imena i svojstava. Ljubav je neodvojiva od Njegove milosti. Ona dolazi sa milošću, a milost dolazi sa ljubavlju. Božanska ljubav je sama po sebi suštinska, kao što je isto i božanska milost. Ljubav je i osnov stvaranja. Cijeli univerzum sam po sebi voli Allaha, dž.š. Neizmjerna je ljubav Njegova prema svim ljudima. Naročito prema poslanicima i vjerovjesnicima, a.s. S druge strane, naročito je izražena ljubav vjernika prema svome Gospodaru jer oni najpotpunije shvataju kolike sve blagodati dolaze im od Njega, spoznali su sebe i svoga Stvoritelja, u stanju su da suštinski promišljaju o svim pitanjima koja se tiču odnosa između Uzvišenog i njih kao ljudi, Božijih stvorenja. Slave Ga, veličaju i stalno Mu se zahvaljuju u neizmjernoj ljubavi koja im osmišljava život i postojanje. Dok je On uvijek milostiv i blag prema svim Svojim stvorenjima, pun pažnje i ljubavi, spreman da oprašta onima koji se kaju za počinjene grijehe. Allah, dž.š. dariva ljude raznovrsnom potrebnom životnom opskrbom. U svakom Njegovom činu i djelu se očituje i manifestira ljubav. I nikad ne žuri sa kaznom. Svako biće ima svoju nafaku do časa smrtnog. Sve je savršeno u Božijem stvaranju, u uspostavljenim zakonitostima i svemu ostalom, da bi život na zemlji i u kosmosu imao svoj besprijekoran razvojni tok za dobrobit ljudi i drugih živih bića. U čemu se, naravno, sve ogleda Božija velika milost, pažnja i ljubav.
A istinski cilj koji stoji iza svake ljubavi je Allah, dž.š. Ovisni smo o Njemu i samo se možemo kretati prema Njemu, a nikako pobjeći. U ljubavi prema Njemu i drugim stvorenjima ispoljavamo najnježnija i najsuptilnija osjećanja što nas ispunjava pravim životnim smislom.

Da li ste čitali?

Istanbulska lala

Zanosni vodič kroz Istanbul i opojna priča o ljubavi Istanbul je više od grada, on …