Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / Četrdeset pravila ljubavi, roman o Rumiju – Shafak Elif
40 pravila ljubavi

Četrdeset pravila ljubavi, roman o Rumiju – Shafak Elif

U ovome lirskom, maštovitom novom romanu, Elif Shafak razmatra dvije usporedne priče – jednu savremenu i drugu smještenu u trinaesto stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza. Obje priče zajedno utjelovljuju Rumijevu bezvremenu poruku ljubavi.

Američka domaćica Ella Rubinstein ima četrdeset godina i u nesretnom je braku kad prihvaća posao recenzentice jednog književnog agenta.
Njezin je prvi zadatak pročitati i izvijestiti o romanu naslovljenom Slatko bogohulje, kojeg je napisao muškarac po imenu Aziz Z. Zahara. Zaharin roman, ispričan u mnogo različitih glasova, priča o Šemsovoj potrazi za Rumijem i ulozi derviša u preobrazbi uspješnog, ali nesretnog svećenika u predanog mistika, strastvenog pjesnika i zagovornika ljubavi.
Sve više opčinjena ovom pričom i sve se više udaljavajući od svog supruga, Ella počinje propitkivati svoj zaštićen, provincijski život i posezati za Azizom, koji živi u Amsterdamu. Ujedno je oduševljavaju Šemsova pravila ljubavi koja nude uvid u drevnu filozofiju temeljenu na jedinstvu svih naroda i vjera i nazočnosti ljubavi u svakome od nas. I dok Ella čita Azizov roman, shvaća da Rumijeva priča odražava njezinu vlastitu i da je Aziz – jednako kao Šems – došao osloboditi je, preobraziti je na način koji nikad ne bi mogla zamisliti.

U Četrdeset pravila ljubavi, Elif Shafak isprela je čudesnu priču o ljubavi i duhovnoj čežnji, sjajno istražujući univerzalnu želju za prisnošću – s drugim ljudskim bićem kao i sa božanskim. Ovaj je roman provokativan u najboljem smislu te riječi, jedan od rijetkih koji uspijeva rasvijetliti mistične vidove svakodnevnog postojanja, roman uma koliko i srca, s mudrošću koja prožima svaku stranicu.
Od ukupno 40 pravila ljubavi, koraka ove knjige mi smo za vas, ovom prilikom, izabrali osmo i deveto pravilo:

Osmo pravilo: Što god vam u životu dogodi, bez obzira koliko se teškim činilo, ne prepuštajte se očajavanju. Čak i kada su sva vrata zatvorena, Bog će stvoriti novi put samo za vas. Budite zahvalni! Lako je biti zahvalan kada je sve dobro. Sufi je zahvalan ne samo za ono što mu je dano već i za sve ono što mu je uskraćeno.

Deveto pravilo: Strpljivost nije pasivno trpljenje. Strpljivost znači biti u stanju vidjeti dovoljno daleko i imati povjerenja u krajnji ishod procesa. Što je strpljivost? To je gledati trn a vidjeti ružu, gledati noć a vidjeti zoru. Nestrpljivost znači biti vidjeti samo ono što nam je pod nosom i zbog toga ne biti u stanju vidjeti ishod. Oni koji vole Boga nikada ne ostaju bez strpljivosti, jer znaju da je potrebno vrijeme kako bi mladi mjesec postao puni.

Shafak Elif

Elif Shafak – turska je spisateljica ro­đena 1971. u Strasbourgu, u Francuskoj. Nagrađ­ivana je i jedna od najčitanijih turskih autorica. Njene su knjige prevedene na više od dvadesetpet jezika. Piše na turskom i na engleskom. Nakon književnog debija, priče Kem Gözlere Anadolu slijedi njen prvi roman Pinhan (The Sufi) nagra­đen uglednom Mevlaninom nagradom 1998.. Slijede djela: Sehrin Aynalarý (Mirrors of the City); Mahrem (The Gaze) za koju je dobila “Union of Turkish Writers’ Prize” 2000.; Bit Palas (The Flea Palace) turski bestseler, te Med-Cezir knjiga eseja o rodu, seksualnosti, mentalnoj getoizaciji i literaturi. Slijede tri romana koja piše na engleskome: The Saint of Incipient Insanities, Kopile Istanbula (Baba ve Piç) koji je 2006. bio bestseler u Turskoj, te 2010. Četrdeset pravila ljubavi (Ask). Nakon toga objavljuje autobiografsku knjigu, Black Milk, u kojoj kombinira fikcionalne s nefikcionalnim elementima.
Predaje na Ýstanbul Bilgi University i Istanbul Bahcesehir University te na University of Michigen i University of Arizona. Piše i za mnogobrojne dnevne i mjesečne novine širom svijeta uključujući: The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, Dutch Handelsbladt, The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i Time Magazine.
Autor: Shafak Elif
Godina izdanja: 2011. godina
Broj stranica: 396
meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
ISBN: 978-953-259-044-9

Da li ste čitali?

Istanbulska lala

Zanosni vodič kroz Istanbul i opojna priča o ljubavi Istanbul je više od grada, on …