Naslovna / Tekstovi / Psihofizičke blagodati namaza 2.dio
sedzda

Psihofizičke blagodati namaza 2.dio

Medicinske koristi sedžde

Sedžda je jedinstven položaj ili stav u redovnim molitvama (namazima) koje bi musliman trebalo da obavlja barem pet puta dnevno. Iako osnovna svrha obaveznih namaza nije da ljudima omogući tjelovježbu, ipak sve više se prepoznaje da namaz obiluje medicinskim pogodnostima za ljudsko tijelo. Ovdjevrijedi spomenuti da je Časni Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem,navijestio u hadisu koji bilježi Ibn Madže kako je namaz lijek za mnoge bolesti. Činjenica je da jeosoba, koja svoje namaze obavlja redovno, i to u džamiji, zaštićena odmnogih bolesti, od kojih su mnoge bile nepoznate Muhammedu, salallahu alejhi ve sellem. Položajsedžde, u kojem čelo dotiče zemlju, isključivo je vezan za formu muslimanskemolitve. To je vrhunac muslimanske molitve i, kao što se navodi u hadisu, musliman jeUzvišenom Allahu najbliži u tom položaju. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem., rekao: “Allahov rob najbliži je svome Gospodaru kada je na sedždi; zato, dok ste u tom položaju, učite što više dove.” (Sahih el-Buhari).

A’iša Siddika, r.a., pripovijeda da je Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, znao produžiti sedždu utolikoj mjeri da se moglo proučiti pedeset ajeta iz Kur’ana prije nego bi on, salallahu alejhi ve sellem, podigao glavu. (Sahih el-Buhari)

U još jednom hadisu Enes ibn Malik, r.a., kazujeda je Časni Poslanik,salallahu alejhi ve sellem., savjetovao muslimane da ruku’ (naklon,pregib) i sedždu obavljaju ispravno.

U drugom hadisu savjetovao je da se sedžda iruku’ obavljaju staloženo i da se ustaje samo kada se tijelo potpuno umiri. akođe,upućujući dove za pobjedu, Poslanik, salallahu alejhi ve sellem., dugo je bio na ruku’u i sedždiu posebnim namazima za vrijeme pomračenja. Otuda prvi pozitivan učinakna osobu koja pada ničice, odnosno obavlja sedždu jeste to da je ta osoba tadanajbliže Allahu i, stoga, u tom stanju ona je kadra upućivati dovu.

To je ogromna psihološka prednost i pruža olakšanje osobi s obzirom na to da je život punbriga i u tom položaju zadobiva barem privremeno utočište od tegobnihsituacija. Kada neko odlazi na sedždu, cijelo njegovo tijelo je aktivno, u pokretu. Ovaj položajse može posmatrati kao mini ronjenje jer musallija (onaj koji obavlja namaz)naslanja čelo na tlo, dok su njegove ruke postavljene s obje strane. To aktivira većinu tjelesnih mišića, ako ne i sve, i dobro im dođe, jer im pruža jednuvrstu vježbe Ruke su tada specifično ispružene i zbog toga bi podlaktic e, kao imišići ruku, trebalo da nose svu težinu u položaju sedžde. Ovo omogućuje priličnuvježbu mišićim gornjih udova. Poslanik,salallahu alejhi ve sellem., u hadisu savjetuje da se podlaktice ne prislanjaju uz tlo, već da se drže podignute iznad tla, a to jebolje za mišiće podlaktica i ruku.

Sedžda je poseban položaj zato što je to jedini stav pri kojem se mozak nalazi ispod nivoasrca i zbog toga, po prvi put, krv struji prema mozgu punom snagom, doku svim ostalim položajima (čak i kad leži) mozak je iznad srca, koje tada mora raditi protiv gravitacije da bi otpremilo krv u mozak. U položaju sedžde,zbog povećane opskrbe krvlju, mozak prima više hrane, a to ima dobaručinak na pamćenje, vid, sluh, koncentraciju, psihu i sve ostale kognitivnesposobnosti. Ljudi koji svoje namaze obavljaju redovno imaju jaču volju i ustanju su nositi se sa životnim poteškoćama na mnogo bolji način. Kodtakvih su manje učestale glavobolje, psihološki problemi i druga oštećenjakognitivnih funkcija.

Pri jedinstvenom položaju sedžde mišići vrataostvaruju najbolju vježbu. Oni moraju preuzeti opterećenje kada se čelo stavi na tle, usljed čega vratni mišići jačaju. Sva ko je u stanjuosjetiti napregnutost vratnih mišića dok je na sedždi, a pogotovo aktiviranjevratnih i mišića lica, kada se glava podiže (npr. nekoliko centimetara iznad tla).Primijeti ćete da se vrlo energično miču. Snažniji vratni mišići znače to da će vratni pršljenovi biti bolje zaštićeni. Snaga vratnih mišića je bitna jer glavaleži na vratnom pršljenu, kojeg potpomaže vratna muskulatura.

Zapravo, glava obavljarotirajuće pokrete preko vratnog pršljena. Pri svakoj nesreći cervikalnoispitivanje vrata je posebno značajno za liječnike, zbog njegove iznimnevažnosti. Rijetkost je da će osoba koja svoje namaze obavlja redovnodobiti uobičajenu vratnu mijalgiju ili cervikalnu spondilozu, osobito zbog togašto vratni mišići postanu veoma jaki usljed 34 sedžde koje se svakodnevnoizvrše tokom pet dnevnih namaza.

Također, vjeruje se da je položaj sedžde dobar tretman za retroverzijumaternice, od koje boluju žene. Većina nas ne zna da je položaj sedždeodlična vježba za muškarce (za potenciju). To može biti vrijedna informacija zaovisnike o viagri . Prilikom ustajanja sa sedžde perinealni mišići su jedni odonih mišića koji povlače trup nazad u sjedeći položaj praveći energičnekontrakcije. Slično tome prilikom ustajanja sa sedžde perinealni mišići seponovo energično mobiliziraju, a to uveliko osnažuje mišiće važne zapotenciju.

Sedžda, besprimjeran položaj, ima, također, pozitivne efekte na mišićeleđa, jer odlazeći na sedždu i vraćajući sa nje leđni mišići vrše energičnekontrakcije i postaju jači. Vjerojatno je to razlog usljed kojeg će osoba kojaredovno obavlja namaz rijetko imati bolove u leđima. Nakon obavljanjasedžde musallija ili ustaje ili sjedne i uči ettehijjatu U tom položaju osoba smireno i opušteno sjedi, dok su joj ruke naslonjene na podavijena bedra. To uveliko sliči relaksirajućem položaju joge i ima umirujuće dejstvo nabilo čije zdravlje i intelektualnu aktivnost.Poslanik Muhammed, s.a.v.s., imao je običaj odužiti ruku’ i sedždu, isavjetovao je da se tako čini. U svjetlu navedenih činjenica, prikladno jereći da je i sa medicinskog stajališta ovaj savjet zlatno pravilo za očuvanjezdravlja.

Na kraju valja podsjetiti da namaz nije namijenjen radi fiskulture, premda, postojidosta medicinskih koristi povezanih s namazom. Ipak, najveća blagodat jeduševni mir, koji osoba zadobija izvršavanjem svoje obaveze premaAllahu, džellešanuhu.,tako što obavlja farz (tj., udovoljava Allahovoj, džellešanuhu., naredbi u pogledu namaza).

Tekst priredila i prilagodila: Meliha Ahmetspahić

Da li ste čitali?

Djevojčica koja je tražila Sreću

Bila jednom jedna mala djevojčica koja je željela da pronađe Sreću. Znala je da je …