Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Kurban-bajramska poruka
P041111_11.07

Kurban-bajramska poruka

Kurban-bajramsku poruku, u ime Muftije tuzlanskog uputio je prof. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese

Euzu billahimineš-šejtanir-radžim. Bismillahir-ahmanir-rahim.

El-hamdu lillahi rabbil-alemin, ves-salatu ves-selamu ala Muhammedin ve alihi ve sahbihi edžmein.

Hvala neka je Allahu Uzvišenom na Njegovim blagoslovima koje na nas obilato spušta u vrijeme izabranih, mubarek dana i noći. Neki od Njegovih blagoslova istaknuti su u slijedećem Kur’anskom stavku:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

A šta bi bilo da nije Allahova dobročinstva prema vama i samilosti Njegove, i da Allah zbilja nije primalac pokajanja i da mudar nije? (En-Nur, 10)

Poštovana braćo i sestre, u ovoj prilici smo izdvojili navedeni kur’anski ajet koji ima formu retoričkog pitanja, kako bi se što snažnije iskazala veličina Allaha Svemogućeg i obilje Njegove dobrote i samilosti koju nam daje, kao i vrijednost pokajanja koje prima od nas. I to što nam od Njega dolazi, kao i tevbei nesuh – pokajanje iskreno, koje od nas Svemogući prima, samo je radi našeg, ljudskog, dobra i koristi. To je tako po mudrosti Njegovoj.

A da Njegovog dobročinstva, samilosti i mudrosti nije, ne bi bilo današnjeg velikog arefatskog oprosta, a ni sutrašnje velike bajramske radosti. Zašto dan, koji je s nastupanjem akšama prošao, ima posebnu vrijednost za ljude? Zato što je to dan najveće amnestije od malih i velikih grijeha, o čemu Muhammed (a.s.) kaže: Ni u jednom danu Allah ne oslobodi više robova od Vatre (odnosno od grijeha koji vode u vatru) nego u danu Arefata. (Muslim i Nesai) Otuda nije teško razumjeti arefatski prizor, jedinstven na našoj planeti! Danas je na ovom svetom mjestu, čiji prostor zauzima oko deset hiljada metara kvadratnih (što je trideset puta manje od općine Tuzla, npr.), istovremeno boravilo šest miliona ljudi iz cijelog svijeta. Dovela ih je i ujedinila snaga vjere, iskrenost i dubina molitve, nada u milost i oprost Gospodara svjetova. Hurmet i znamenja ovog dana ne obuhvataju samo one koji obavljaju hadž i tom priikom borave na Arefatu i njegovom Brdu Milosti, već i sve druge koji u susretu s veličinom ovakvih mubarek dana i noći obnove i ojačaju svoje vjerovanje, pokaju se za svoja loša djela i vrate na pravi put. Zaista, blago onome ko na današnji dan, dan Arefata čvrsto vjeruje i jasno zna! A osnovno značenje Arefata je spoznaja, da nam Bog Svemogući uputu i svjetlo u Svojoj Objavi šalje, kako bismo, prema sebi i drugim ljudima, najispravnije postupali.

Čistotom naše vjere očistimo i ozarimo duše i misli. Dobrom namjerom i pobožnošću uljepšajmo savjest. Tako unesimo istinsku sreću u naše domove u ovo blagoslovljeno bajramasko vrijeme. Neka supruge, majke i sestre, na najljepši način pripreme porodičnu bajramsku atmosferu u kojoj će očevi, zajedno sa sinovima, otići na bajram-namaz u naše lijepe, svijetle džamije. Najbolji početak bajramskog dana jeste sabah-namaz. Budimo svi u istoj molitvi, muški članovi porodice u džamiji, a ženski u svojim kućama.

Pokažimo dobročinstvo i samilost prema svima za koje znamo da su im potrebni. U njihovoj potrebi je ispit i kušnja za sve nas. Ne zaboravimo one što su u nevolji i oskudici, samoći i bespomoćnosti, bolesti i tuzi. Učinimo to, pa Gospodar svjetova neće zaboraviti nas, najveći, neusporedivi Dobročinitelj, Samilosni. Oplemenimo svoju narav i opraštajmo drugima, pa će i naša želja za oprostom biti ispunjena, bit će nam oprošteno.

I kurban je vjerska dužnost koju ne smijemo u danima Bajrama propustiti. Kurbani su zaštita za nas i porodice naše. Iskupimo se od kušnji – vjerom u Jednog Boga i ibadetom kurbana. U njemu je, također, hak – pravo onih koji nemaju sredstva da prinesu kurbansku žrtvu. Podijelimo kurban njima, rodbini i prijateljima, zatim svim komšijama našim.

Braćo i sestre, uz molbu da nas Uzvišeni Allah blagoslovi i naša djela primi,

Bajram šerif mubarek olsun!

 

                                                       9. zul-hidždže 1432. god.                                                                            Vahid-ef. Fazlović, prof                                                          5. novembar 2011. god.                                                    Direktor Behram-begove medrese u Tuzli

Da li ste čitali?

Mevlud- stihovi ljubavi i poštovanja

Tradicija obilježavanja mevluda je stara više od 800 godina. Vladar Irbila Muzafer Kevkeberi je sa …