Naslovna / O nama / Aktivnosti

Aktivnosti

Održan Okrugli stol posvećen borbi protiv raka dojke

U povodu obilježavanja Dana rozog hidžaba, članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sinoć su u biblioteci Behram-beg organizovale Okrugli stol posvećen borbi protiv raka dojke.
Ovo je prvi put u Tuzli da se obilježava ovaj dan i moram priznati da su za ovu našu inicijativu građani pokazali veliko interesovanje. Podjela letaka započela ja na Korzu, a nakon toga nastavljena je na fakultetima Univerziteta u Tuzli. Građani su prilazili djevojkama, pitali ih o čemu je riječ i zašto se sve to organizuje. Samim tim, mogu kazati da je jedan od naših ciljeva uspio, podstakle smo ljude da pitaju šta je to i zašto to radimo – kazala Elmedina Osmić, koordinatorica kampanje obilježavanja Dana rozog hidžaba.
U aktivnostima podjele letaka učestvovale su volonterke Asocijacije žena Medžlisa IZ-a Tuzla koje su bile prepoznatljive jer su nosile roze mahrame i roze odjevne detalje na sebi. Ova kampanja bila je i svojevrsna promocija hidžaba, ali i činjenice da su žene koje nose hidžab isto tako izložene riziku od obolijevanja od ove opake bolesti kao i sve žene u svijetu.
U večernjim satima članice Asocijacije organizovale su u biblioteci Behram-beg tribinu pod nazivom „Veče rozog hidžaba”. Razgovaralo se o situaciji u Bosni i Hercegovini kad je u pitanju rano otkrivanje ove bolesti kao i načinima pomoći onima koji su već oboljeli. Gošće tribine bile su dr. Zehra Velić-Mehmedović i članice Udruženja “Prijateljice”, koje okuplja žene koje su se suočile sa ovom bolešću, a kroz kreativne radionice ukazuju društvenoj zajednici da se na njih ne treba gledati kao na manje vrijedne članove društva. U Bosni i Hercegovini godišnje oko 1.300 žena oboli od raka dojke, a pola njih ne uspije pobijediti ovu tešku bolest. Posebno je alarmantna činjenica da sve češće obolijevaju mlađe žene u dobi od 18 do 35 godina. Kako je naglašeno na skupu, važno je prepoznati simptome bolesti i djelovati blagovremeno.