Naslovna / O nama / Aktivnosti

Aktivnosti

Dan rozog hidžaba         

Širom svijeta, muslimanke učestvuju u aktivnostima obilježavanja dana rozog hidžaba, noseći roze hidžabe, roze trakice ili donirajući novčana sredstvarazličitim fondacijama za borbu protiv tumora dojke. Dan rozog hidžaba je osmišljen sa ciljem ohrabrivanja muslimana širom svijeta da uzmu učešće u aktivnostima podizanja svijesti o raku dojke. Biti će ovo prilika da muslimanke promoviraju hidžab ali i činjenicu da i žene koje nose hidžab obolijevaju od ove bolesti, sa istom se bore i spremne su pomoći svima kojima mogu kao i sve druge žene.
Ove godine obilježavanje dana rozog hidžaba je planiran za 27.oktobra 2010. godine.
Asocijacija žena Medžlisa islamske zajednice Tuzla se uključila u obilježavanje ovog dana.
A U 18.30 SATI U BIBLIOTECI “BEHRAM-BEG” TUZLA ODRŽATI ĆE SE DISKUSIJA NA KOJOJ ĆE BITI GOVORA O TUMORU DOJKE, PREVENCIJI I NAČINU LIJEČENJA.
Da biste bili aktivni učesnik ovog svjetskog događaja ne morate biti na nekom posebnom mjestu, jednostavno  stavite rozi hidžab, rozu trakicu ili ako ne nosite hidžab obucite neki odjevni predmet koji je roze boje. Budite dio mnogobrojne roze armije one koja će tog dana širom svijeta pokazati ozbiljnost problema ove bolesti i suosjećanje sa  oboljelim ženama širom svijeta.
 Ukoliko   se u vašem gradu nalazi udruženje koje pomaže oboljelim ženama pomozite njihov
rad novčano ili na neki drugi način!
SAVJETI I PREPORUKE
Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Evropi, Sjevernoj Americi i drugim zapadnim zemljama, a njegova incidenca je u stalnom porastu. U nastanku raka dojke učestvuju različiti faktori. Povećan je rizik kod žena čije su majke ili sestre oboljele od karcinoma prije menoapuze. Osnovna klinička karakteristika raka dojke je prisustvo tumorskog čvora kod više od 80% bolesnica. Palpacija je najvažnja metoda uočavanja promjena. Radi je svaka žena samopregledom a u slučaju sumnje na neke promjene javlja se ljekaru na klinički pregled i druge pretrage zavisno od potrebe. Sumnja na bilo kakvu promjenu ne znači da treba odugovlačiti  i tješiti se da to nije ono što ne želimo, naprotiv, to je razlog za posjetu ljekaru i postupanje po daljim preporukama.  
Pridružite nam se u našim rozim aktivnostima! Jedini uslov za pristvovanje našim aktivnostima je da, ukoliko nosite hidžab, dođete u rozom hidžabu, a ukoliko ne nosite hidžab dođite odjeveni u neki rozi odjevni predmet.