Naslovna / O nama / Aktivnosti

Aktivnosti

 

Održana tribina: Halal hrana – zdrava hrana         

U okviru ciklusa tribina za ženu i porodicu, u organizaciji Asocijacije žena MIZ Tuzla, 10. maja držana je tribina pod nazivom “Halal hrana-zdrava hrana”. Uvodničari na pomenutoj tribini  bili su mr. Osman Kozlić, dr. Midhat Jašić i prof. Amir Sakić. Ispred Medžlisa Islamske zajednice Tuzla , prisutne je poselamio glavni imam, dr. Amir Karić. Mr. Osman Kozlić je  prisutnima govorio na temu halal hrane sa aspekta Šerijatskog prava. “Halal je jasan, haram je jasan” naglasio je na kraju svog izlaganja mr. Osman Kozlić.
Dr. Midhat Jašić je na zadanu temu odgovorio zanimljivom prezentacijom o ishrani kroz vrijeme sa posebnim osvrtom na ishranu različitih etničkih zajednica u našem okruženju i šire. Posebno se osvrnu na neke bolesti koje su karakteristične za pripadnike nekih zajednica a koje su rezultat načina ishrane i unosa neophodnih materija u organizam.
Prof. Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete je govorio o samoj Agenciji, njenom osnivanju i radu. Također je prisutnim govorio o halal standardu, proceduri certificiranja ali i nekim drugim poslovima koje Agencija obavlja a čiji uspjeh zavisi i od samih potrošača, odnosno od svih onih koji vode računa šta unose u svoj organizam i  na koji način to čine. Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina, pored Malezije, jedina zemlja u svijetu koja posjeduje halal standard. Ovom prilikom je prikazana i prezentacija o radu i svim aktivnostima koje sprovodi Agencija za cetrificiranje halal kvalitete.
Ova tribina bila je posljednja u ovom ciklusu tribina.