Naslovna / O nama / Aktivnosti

Aktivnosti

Održana tribina: Zdravlje žene         

U nedjelju, 21. marta, u Plavoj sali BKC-a Tuzla u organizaciji Asocijacije žena, održana je tribina za ženu i porodicu. Tema ove tribine bila je: Zdravlje žene.
O ovoj temi govorile su dr. Zehra Velić-Mehmedović i prof. Azra Fazlović.
O tjelesnom zdravlju s posebnim osvrtom na zdravlje žene govorila je dr. Velić koja je istakla da je u cilju očuvanja zdravlja neophodno raditi na stalnoj prevenciji raznih bolesti kojima su žene sklone.
Ova tribina o zdravlju imala je dva pristupa. Tretirana su pitanja tjelesnog tdravlja žene ali i duhovnog o kojem je govorila prof. Azra Fazlović.

„Osnova primarne prevencije je zdrav životni stil koji je baziran na navikama koje se tiču uglavnom zdrave ishrane, higijene, lične higijene i higijene rada, zatim fizička aktivnost, pravilna upotreba lijekova te pravilna reakcija odnosno odgovor na stres i život kakv danas živimo. Uloga ishrane u zaštiti očuvanja zdravlja žene bazirana je na piramidi zdrave ishrane. U sklopu ove piramide zdrave ishrane ne zaobilazan je faktor i fizička aktivnost koja je neophodna u zdravom stilu života tako da predstavlja prevenciju u nastanku raznih oboljenja prije svega gojaznosti , osteoporoze, kardiovaskularnih oboljenja i takođe dobra je terapija i prevencija stresa.“
U okviru svog izlaganja dr. Velić-Mehmedović ukazala je na najčešće greške koje pravimo ne vodeći dovoljno računa o svom zdravlju.
„Blagodat zdravlja koje imamo nije razlog da se bezbrižno odnosimo prema svom zdravlju, naprotiv to je razlog da se koristimo svim mogućnostima koje će što duže održati to blagostanje zdravlja. Klinički pregled pa i onaj koji uključuje pregled intimnih dijelova tijele nije razlog za odgađanje prevoremenih pregleda. Žena najveću grešku pravi kada ne osluškuje svoj organizam. Potrebno je da  žena na adekvatan način i sa stručnim osobama razgovara i rješava problem i u prevenciji a i u liječenju svoje bolesti.“- rekla je dr. Zehra Velić-Mehmedović.
Ova tribina o zdravlju imala je dva pristupa. Tretirana su pitanja tjelesnog tdravlja žene ali i duhovnog oojem je govorila prof. Azra Fazlović.
„Ako u Allahovoj Knjizi budemo tražili više inspiracije na naš put do znanja, do rješenja i odgovora, naš put će biti olakšan. U Kur’nu se na više mjesta ističe da u Kur’anu nalazimo za sve primjere i odgovore. Možda poekad mi kao muslimani nismo svjesni koliko nam kur’an može pomoći da dosegnemo važna rjeešenja i odgovore.“ – rekla je prof. Fazlović.
Ako bismo imali namjeru da kompariramo ljudsko fizičko i duhovno zdravlje moguće je uočiti da je s našim dolaskom na ovaj svijet zdravlje duše savršenije.
„Znanost ostavlja mogućnost da se neke fizičke bolesti mogu i genetski prenositi međutim sa stanovišta islama svako od nas an ovaj svijet dolazi potpuno čiste i zdrave duše. Muhammed a.s. kaže: „Svako dijete se rađa  čistoj i zdravoj prirodi“. Čistoću i zdravlje duše valja očuvati. Kako godine odmiču a posebno u zrelijoj dobi u prvilu je tjelesno zdravlje sve slabije, sa duhovnim zdravljem nije tako. Logično je da se ono usvaršava kroz životne etape. U etapi prije punoljetstva taj emanet pripada prije svega roditeljima. Upravo se u nastavku citiranog hadisa potencira ljudska odgovornost naspram razvoja njihove djece. Uz roditelje na tom putu sudjelovat će mnogi drugi kao što su ostali članovi porodice, odgajatelji, učitelji, autori mnogih knjiga, urednici  tv programa, facebook portali idr. Kada je riječ o našem duhovnom zdravlju veoma je važno i neophodno poslušati savjete  našeg poslanika, Muhammeda a.s., on daje savjete za lijek i kaže: Fatiha je lijek za svaku bolest. A mi fatihu učimo u svakom svom namazu, poslije namaza, pred spaanje ujutro samo treba biti toga svjestan. Dalje Poslanik kaže: U Kur’anu se spominju dva lijeka: Kur’an i med. Kur’an je lijek za ono što je u prsima, u grudima a med je lijek za sve bolest. Snaga dove, snaga zikra, snaga stalnog sjećanja na Allaha dž.š. je prevencija za duhovno zdravlje ali isto tako i garancija da ćemo do kraja ovoga života biti duhovno zdravi“ –kazala je prof. Fazlović.
Svojim lijepim pjesmama i još ljepšim glasom tribinu je upotpunila mlada pjesnikinja Belma Džinić koja je pročitala nekoliko svojih pjesama i sve prisutne očarala svojim mislima pretočenim u pjesme. A kao i svaki put do sad učešće na ribini uzeo je i Hor Asocijacije žena MIZ Tuzla koji je za ovu priliku izveo nekoliko ilahija.
Ova tribina je bila treća po redu u ciklusu tribina koje se svakog mjeseca održavaju u organizaciji Asocijacije žena MIZ Tuzla.