Naslovna / Aktivnosti / Održani “Prvi susreti žena muslimanki u Tuzli”
fotografije_1

Održani “Prvi susreti žena muslimanki u Tuzli”

U nedjelju, 07. 06. 2009. godine održani su „Prvi susreti žena  muslimanki u Tuzli.Susreti su održani pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, Behram-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

U uvodnoj riječi predsjednica organizacionog odbora Amina Đulović  svim prisutnim zaželila je dobrodošlicu, zahvalila se svima onima koji su pomogli u organizaciji ovih susreta, posebno Medžlisu Islamske zajednice Tuzla i istakla značajnu pomoć koju su mediji pružili ovom projektu

Susrete je zvanično otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla mr. Amir-ef. Karić koji je istakao značaj ovakvih sureta, kao i potrebu da se gvori o položaju žena muslimanki danas.

Poslije zvaničnog otvaranja susreta upriličen je okrugli sto na kojem je bilo riječi o položaju žene muslimanke u Bosni i Hercegovini i porodici. O ovim temama govorile su profesorice iz Tuzle, Sarajeva i Kaknja: Azra Fazlović, Almina Čelebić, Elvira Velić-Muftić i mualima Elvedina Plasto.

Rečeno je da danas položaj žene muslimanke u BiH, ali i u svijetu nije jednostavan, da su žene muslimanke u BiH slabo aktivne i da će susreti ovakvog tipa u budućnosti dati više podstreka ženama da se uključe u društvene tokove u BiH

Nakon okruglog stola susreti su nastavljeni u Behram-begovoj medresi gdje su učenice ove škole izvele prigodan revijalni program pod nazivom  “Zadovoljstvo Allahovo je u zadovoljstvu roditelja” a akcenat je stavljen na majku.

Treći dio susreta održan je u Plavoj Sali Bkc gdje su se predstavila Udruženja žena muslimanki koja su se odazvala na poziv za prisustvovanje.

Suretima u prisustvovala Udruženja iz Brčkog, Odžaka, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Živinica, Kalesije, Kaknja, Visokog, Tešnja.

Nakon toga učesnice susreta uputile se na Kapiju gdje su učenjem fatihe odale počast ubijenoj mladosti Tuzle tokom agresije na naš grad i domovinu.

Na kraju susreta održana je osnivačka Skupština Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na kojoj su izabrane članice Izvršnog odbora Asocijacije.

Organizaciju sureta pomogli su medijski pokrovitelji RTVTK, i Radio „Bir“.

Sponzori su bili: Triglav bh osiguranje, Luna bazar, Printcom, Butik Mošus, Slastičarna Fontana i  BKC TK.

Da li ste čitali?

Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa

SARAJEVO, 17. mart (MINA) – Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u …